Unes 200 persones han omplert l’auditori del Caixafòrum de Lleida en la 9a edició de la Jornada de l’Emprenedoria Femenina, D&E, que organitzen les regidories de Promoció Econòmica i Emprenedoria, i d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes.
Els tinents d’alcalde Sandra Castro i Paco Cerdà han estat els encarregats de donar el tret de sortida a una jornada que posa en valor el talent i la capacitat emprenedora de les dones en un univers econòmic que “s’escriu encara prioritàriament en masculí”. Castro ha comentat que “el talent femení ja és referent en emprenedoria”. Al seu torn, Cerdà, ha recordat “el protagonisme creixent de les dones en tots els estaments empresarials i s’ha compromès a sumar les activitats divulgatives que, des de la Regidoria de Promoció Econòmica i Emprenedories situïn la veu dels lideratges femenins en el relat de l’empresa i l’economia”.
La 9ena Jornada Dones i Emprenedoria s’ha iniciat amb la intervenció de Txell Bautista, cofundadora i CEO de Fibracat i presidenta de FibracatTV, qui ha realitzat la conferència “Sense por a Goliat”, on ha subratllat la importància dels referents femenins a través del relat de la seva pròpia experiència i en tot el trajecte que l’ha consolidat com a dona emprenedora i empresària. “Un dels grans goliats, capaços de desdibuixar grans carreres professionals, és la falta de referents”, ha dit.
Tot seguit, la jornada, conduïda per la periodista de la Secció de Comunicació de la Paeria, Imma Martos, ha girat a l’entorn d’un col·loqui al qual, al costat de Bautista, s’han incorporat Isaura Romà, directora de recursos humans i consellera executiva e Romà Infraestructures i Serveis SAU, i Estefania René, propietària de la llibreria La Sabateria. Totes tres han convingut que l’emprenedoria femenina és un revulsiu amb efectes visibles tant a Catalunya com al mateix Centre Històric de Lleida. També han demanat una aposta ferma per la formació i la salut mental dels treballadors i de les treballadores i han insistit en què els Plans d’Igualtat “no són papers que es redacten i es guarden en una prestatgeria, s’han de vetllar”. Totes elles tenen en comú una trajectòria contrastada que s’ha anat forjant com una cursa de petits i grans obstacles que han anat sorgint al llarg de les seves carreres, des de les habituals discriminacions pel fet de ser dones i joves, fins a la necessitat d’apoderar-se per a poder reeixir en cadascuna de les seves iniciatives.
Finalment, en un tercer bloc, la Jornada Dones i Emprenedoria, ha permès conèixer de primera mà una part del cos que ha liderat la pel·lícula “Alcarràs” al costat de la seva directora, Carla Simón. La pel·lícula compta amb lideratge clarament femení en tots els àmbits. Hi ha participat Montse Oró, actriu de la pel·lícula, Sara Bisart i Carla Bisart, que s’han encarregat del càsting. Han coincidit a dir que “el cinema és una estratègia de comunicació boníssima que, a més, ha posat Lleida i el lleidatà al mapa”.