Inclou iniciatives en àmbits com la transformació digital, la promoció de la ciutat, la requalificació professional dels treballadors i treballadores, ajuts a la contractació i moltes altres.
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha destacat que aquest pla no és una actuació aïllada sinó que complementa altres accions que impulsa la ciutat, com l’aposta pels fons Next Generation i altres projectes estratègics.
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha presentat avui, davant una nodrida representació del món econòmic de la ciutat, el Pla de Recuperació Socioeconòmica de Lleida, una iniciativa que agrupa fins a 57 projectes de reactivació amb un pressupost total planificat de més de set milions d’euros i que compta amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
Les propostes s’han dissenyat per un equip integrat per les regidories de Promoció Econòmica i Emprenedoria, Comerç i Ocupació i Responsabiltat Social
L’alcalde ha destacat que aquest pla sorgeix de la necessitat de donar resposta a les seqüeles que ha generat la crisi de la Covid i que s’ha abordat a partir d’una “tasca de concertació amb els agents econòmics i socials i de la feina realitzada en l’Àgora postCovid i la Mesa Transversal per la Recuperació de la Ciutat”. “Només arribant a acords bàsics i essencials entre la societat civil lleidatana, els sectors econòmics, sindicats, els grups que constituïu la musculatura cívica, ètica i moral de la ciutat serem capaços de tirar endavant”, ha afirmat.
Pueyo ha remarcat que aquesta “no és una actuació puntual i aïllada, sinó una de les tres potes essencials que el govern de la ciutat considera bàsiques per a aquesta segona part del mandat i alguns anys més”, amb l’horitzó d’aconseguir l’objectiu de fer de Lleida la capital AgroBiotech del sud d’Europa l’any 2030. Aquestes actuacions es complementen, ha afegit, amb altres iniciatives en marxa, com les propostes per als fons europeus, l’impuls del Parc Científic, el pla Inno4Agro i la creació de sòl industrial. En aquest sentit, l’alcalde ha assenyalat que la primera fase de consolidació del polígon de Torreblanca estarà feta a mitjans de l’any 2022.
En nom del SOC, Maria Jesús Marvà, cap del Servei Territorial a Lleida, ha declarat que la Paeria és una de les 65 administracions locals que “han acceptat el repte d’acollir-se a aquest pla de reactivació, que pretén ser un instrument perquè les entitats locals identifiquin les actuacions necessàries per a contenir l’impacte socioeconòmic de la pandèmia, millorar l’ocupabilitat de les persones i treballar en la reactivació de l’activitat productiva”.
El regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta, David Melé, ha afirmat que “aquest projecte que presentem avui neix de la necessitat de desenvolupar un pla per a revitalitzar socialment i econòmicament la nostra ciutat després dels difícils moments que hem viscut provocats per la Covid-19”.
Melé ha desgranat el contingut del pla, en què es va començar a treballar al novembre amb una primera fase de diagnosi socioeconòmica, que ha anat seguida de la feina d’identificació de projectes i actuacions; la definició dels eixos estratègics; i del pla d’acció.
Els objectius estratègics d’aquest pla, ha explicat el regidor, són la regeneració els sectors econòmics i els col·lectius vulnerables més afectats per la Covid-19, promoure la transformació econòmica de la ciutat i impulsar un sistema que faciliti la presa de decisions intel·ligent i la captació de recursos per a totes les actuacions de reactivació socioeconòmica de la ciutat.
D’aquest plantejament, es defineix un pla d’acció amb 31 programes i 57 projectes amb alta viabilitat amb un pressupost total de 7.041.085,59 €. La previsió és que es puguin executar entre 2021, 2022 i 2023, dels quals 2,35 milions ja estan operatius i 4,69 milions més, planificats i pendents d’obtenir les línies de finançament necessàries.
Els projectes es plantegen agrupats en 9 objectius estratègics (vegeu document adjunt):
1- Regeneració específica adreçada a col·lectius vulnerables (majors de cinquanta anys, dones, joves…)
En l’àmbit del foment de l’ocupació es planteja la posada en marxa d’un servei de recol·locació municipal, els agents Covid-19 per a informació i sensibilització per la prevenció, la contractació de persones aturades afectades per la Covid-19 de forma directa, amb plans d’ocupació per a activitats de prevenció sanitària i amb ajudes per a la contractació als sectors més afectats, com són el turisme, el comerç, la restauració, l’oci, els esports i la cultura. A més, es contemplen nous dispositius d’inserció laboral als barris. També s’hi inclou un projecte de mentoria sociolaboral per a majors de 30 anys, un programa d’aprenentatge i capacitació i un estudi sobre l’ocupabilitat de les dones amb la Coell, entre altres accions.
2- Regeneració específica empreses afectades pel Covid19
Posada en marxa de l’Oficina de recuperació econòmica (ORE) amb un punt informació, assessorament i atenció especial COVID-19, amb una eina d’autodiagnosi empresarial. Accions de regeneració del comerç, amb diverses campanyes de dinamització, un pla de transformació digital i un altre de reactivació d’espais comercials disponibles. També accions d’impuls del turisme i de promoció de la ciutat.
3- Impuls del consum responsable
Inclourà campanyes de compra responsable, incorporant els valors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a l’àmbit comercial.
4- Valorització d’oficis (tradicionals i nous)
Es faran diverses accions de promoció d’oficis tradicionals i de requalificació professional orientada a l’impuls de la habilitació energètica edificis i la renovació urbana.
5- Impulsar la transició de models de negoci competitius i responsables mitjançant la transició digital, innovació, transició ecològica, sostenibilitat, cooperació
Inclou accions de sensibilització en matèria d’eficiència energètica, un pla de reactivació dels mercats municipals, promoció turística i d’impuls a la transició digital i la innovació en el sector comercial, entre altres.
6- Reforçar els sistemes d’empoderament de la ciutadania, empreses i adeministracions públiques
Un servei d’assessorament i acompanyament a la posada en marxa de plans de reactivació empresarial, accions per a reduir la fractura digital, noves metodologies d’orientació laboral i d’impuls a la professionalització en el sector comercial.
7- Reforçar sistema d’emprenedoria de ciutat
Reforçar i traure profit dels serveis d’emprenedoria de la ciutat, amb diversos programes per a promoure l’autodiagnòstic, la informació, l’assessorament, la mentoria, les ajudes, la formació, la disponibilitat d’espais, la creació de comunitat, la internacionalització…
8- Contemporanitzar el sector agroalimentari
Serveis de suport a la innovació empresarial en el sector agroalimentari. Creació de l’Escola de l’Horta per a promoure la incorporació de joves a la pagesia a través dels vivers d’agricultors de Rufea.
9- Desenvolupament d’un sistema d’intel·ligència de desenvolupament local (SIRIUS – Lleida)
Es promou un sistema d’intel·ligència del coneixement que esdevingui la base de la reactivació socioeconòmica per la Covid-19 al municipi de Lleida adreçat a transformar la informació en coneixement social, econòmic, cultural i mediambiental per tal d’aconseguir la màxima eficiència amb els limitats recursos disponibles.